Gasthof Lophem

Zeedijkweg 23 A
BE-8210 Loppem - België

T +32 (0)50 82 21 67
info@gasthoflophem.be

In de pers

 

Gasthof Lophem (oorspr. Hof ter Pierlapont) in de kijker


 

BRUGGE - Bekende West-Vlamingen nemen de kamers van het Loppemse hoevehotel ‘Gasthof Lophem' onder handen. De themakamers spreken tot de verbeelding. Gisteren mocht Kamagurka zijn ongebreidelde creativiteit botvieren in zijn eigenste ‘Kama-kamer'.

 

De Brugse Zot-kamer, de Pieter Aspe-kamer, de Kamagurka-kamer... Het nieuwe ‘Gasthof Lophem', op de plaats van het vroegere Hof ter Pierlapont, heeft een hele hoop originele themakamers. Achttien jaar geleden richtte Nele Verhegge het hoevehotel Hof ter Pierlapont op. Het Loppemse hoevehotel leverde pionierswerk in het hoeve- en plattelandstoerisme in de regio. ‘Het leek ons een goed idee om de kamers volgens een bepaald thema aan te kleden en in te richten', vertelt Verhegge over het nieuwe concept. 

 

Blijven plakken

 

Kamagurka ontfermde zich gisteren over zijn eigen themakamer. ‘Dankzij Yves Lejaeghere, voorzitter van KVOostende, vond ik de weg naar de Pierlapont', zegt hij. ‘Drie jaar geleden begon dochter Aurélie met haar eerste lessen paardrijden en ik ben hier blijven plakken. Gasthof Lophem is vrolijk en kindvriendelijk. Het is geen commercieel gedoe, maar echt wel op mensenmaat.' Kama voelde zich dus onmiddellijk thuis in Loppem. ‘Maar het dorp Loppem kende ik eerlijk gezegd niet', zegt hij. ‘Het doolhof (in het kasteelpark van Loppem, red.) kende ik wel, maar mijn bezoek was niet zo'n succes. Ze moesten me eruit halen met de Seaking.'

 

Een vijs

 

In de kamer liet Kamagurka zijn oog vallen op een vijs in de muur. De bewuste vijs zou het oog worden van een typische Kama-koe. ‘Een echte vakantiekoe die zich op zijn gemakske voelt', vertelt de kunstenaar. ‘Mijn dochter zal wel jaloers zijn dat ik hier op de muren mag tekenen. Welke tekeningen ik in gedachten heb voor de andere muren? Atoomoorlogtaferelen of doodgeknuffelde zeehondjes... De plattelandsrust geeft me zoveel inspiratie.'

 

Ook de spiegel in zijn kamer moet eraan geloven. Kama tekende een zelfportret en dat deed hij naar eigen zeggen nooit eerder. Kama: ‘Het is wel geestig. Bezoekers kunnen straks in mijn hoofd kruipen. Dan weten ze eens wat het is.'

 

Gastvrouw Nele Verhegge werkt graag samen met Kamagurka. ‘Het is zalig werken met Kama', vertelt ze. ‘Hij werkt heel intuïtief en is ongelooflijk creatief. Hij begon er niet zomaar aan. Hij kende de formule en de doelgroep. De kinderkamer behing Kamagurka met zijn eigen strips. Hij maakte er aantekeningen op. Het is de bedoeling dat kinderen ook zelf tekstballonnen maken.'

 

Ook de Brugse Zot-kamer en de Pieter Aspe-kamer ogen heel aantrekkelijk. ‘We wilden ons gasthof op een speelse manier inrichten', vertelt Verhegge. 

‘In de Aspe-kamer kunnen bezoekers boeken van Aspe lezen en genieten van een Duvel. Ook de andere kamers krijgen binnenkort een originele invulling.'

Info: www.gasthoflophem.be of 050-82 21 67.

 
Bron: Het Nieuwsblad
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Te gast bij Nele, Wies en Elza

 

 door 


Te gast bij Nele, Wies en Elza


Net 21 was ze, toen Nele Verhegge haar plattelandshotel avant la lettre uit de grond stampte in Loppem, op een steenworp van Brugge. Want het melkveebedrijf overnemenvan haar ouders, dat zag ze niet zitten. Gasten ontvangen in driegastenkamers bij haar thuis wel.Ondertussen zijn we 15 jaar verderen doet Nele het nog steeds met evenveel, zoniet nog meer enthousiasme. Duizendpoot Wies zwaaitde scepter in de keuken en heks Elza verwelkomt je vanaf september in de kruidenacademie. Welkom in het jarige Hof Ter Pierlapont!

Leuke herinneringen

 

Vandaag telt Hof Ter Pierlapont 12 kamers, negen voor families (4 personen) en drie voor koppels (2 personen). Een full house betekent dus 42 gasten, geen sinecure. Maar dat schrikt Nele en Wies niet af, integendeel. “We houden van de mensen om ons heen, de verhalen en de leuke herinneringen achteraf.”

De uitbreiding van oorspronkelijk drie naar negen kamers kwam er al vlug, vertelt Nele. “Na amper één jaar wist ik dat dit mijn ding was. In 1994 stortte ik me vol overgave in het avontuur en besloot de schuur naast het huis van mijn ouders te laten verbouwen. Een grote gok, want het hoevetoerisme stond toen echt nog in zijn kinderschoenen. Maar mijn jeugdig enthousiasme liet zich niets in de weg leggen. Gelukkig maar, want vandaag zou ik wellicht wat bedachtzamer tewerk gaan.”

Familiekamers

 

Hof Ter Pierlapont werd genoemd naar de hoeve van Neles ouders. Die lag op het land- goed van Pierre Lapont. De schuur dateert al van 1850 en werd uitgerust met alle modern comfort. De familiekamers kregen een doorloop-indeling. Tussen de kamer van de ouders (met dubbel bed) en de kinderkamer (met een stapelbed en eventueel derde bed) bevindt zich de badkamer met toilet, lavabo en douche. Handig wanneer de kinderen al naar bed gaan, maar mama en papa nog niet.

Verder beschikt Hof Ter Pierlapont over verschillende zitkamers op de mezzanines in de gang. Hier kan je als gezin rustig tv-kijken of met vrienden een glas drinken. Beneden aan de trap vind je de honesty-bar (je neemt en noteert), met een uitgebreid assortiment van frisdranken, bier en wijn.

Troeven

 

Buiten op het erf zijn de kinderen koning. Van speelgoedtractors tot een ponyrit, begeleid door de echtgenoot van Wies. Hij maakt op geregelde tijdstippen ook huifkartochten in het Brugse Ommeland. En bij slecht weer is er nog altijd de stropiramide, een trekpleister voor jong en oud. Of kan je de kinderboerderij bezoeken van Neles zus, 200 m verder op de Zeedijkweg.

Wie het hoevehotel liever als uitvalsbasis gebruikt, heeft mogelijkheden te over. Hof Ter Pierlapont ligt in het groen, op slechts 1 km van de E40. Brugge bevindt zich amper 8 km verder en ook het Brugse Ommeland heeft heel wat bieden. Fietstochten bijvoorbeeld of een bezoek aan het kasteel van Loppem, de sterrenwacht van Beisbroek, het Boudewijnpark (dolfinarium), het domein van Tilleghem, enz.

Hekserij

 

Vanaf september 2008 waart er ook een heks rond op het Hof Ter Pierlapont. Elza Selleslaghs alias de heks Epona nodigt je, al dan niet vergezeld van haar zachtroze kaketoe Jena, uit voor een heksenwandeling of workshop. “Epona was de Gallische godin van de paarden”, verklapt Elza ons al, “en ik hou van paardenmiddelen.” Of oregano daar ook toe behoort, zal je zelf moeten ontdekken aan Epona’s kruidenacademie.

Lokale keuken

 

Wie al langer kan toveren, is kokkin Hedwige of Wies. Voor 6 of 26 personen, al haar gerechten zijn dagelijks even vers als creatief. De voorbije jaren heeft ze zich gespecialiseerd in lokale producten en… huiselijke gezelligheid. “Hier is geen plaats voor dikkenekken”, knipoogt ze.

Wie half pension boekt in Hof Ter Pierlapont, kan dagelijks rekenen op een zelfgemaakt driegangenmenu. Wies’specialiteiten zijn stoofvlees met appelmoes of het Oostendse vispannetje, appeltaart en rabarberclafoutis. Vanaf september voegt ze overal een vleugje hekserij aan toe…

Meubilair

 

De aankomst van een gast onderbreekt mijn exclusief vrouwelijk onderonsje met Nele, Elza en Wies. Peter Anderson uit Merksem stapt binnen. Hij komt hier al 15 jaar tot rust, met vrouw, dochter en ondertussen ook een schoonzoon. “Ik maak hier deel uit van het meubilair”, zegt hij zelf, “en zou dat niet anders willen.”

Hoe erheen:

 

Hof Ter Pierlapont ligt vlak bij afrit 7bis op de E40. H a s s e l t - L o p p e m : 175 km. Op 15 km van de kust.

Prijs:

 

Kamer met ontbijt 43 euro per persoon per nacht, half pension 53 euro p.p.p.n., van 1 tot 5 jaar 50% korting, van 6 tot 12 jaar 25% korting.

Kruidenacademie:

 

Op woensdagen 3, 10, 17 en 24 september, van 19u tot 22u.

Info:

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gezelligheid troef in Hof Ter Pierlapont

Door Sofie Vanrafelghem op 16-12-2008

Op een regenachtige vrijdagavond worden we erg gastvrij ontvangen in Hof Ter Pierlapont.In dit gezellige hoevehotel vlakbij Brugge en de kust leggen gastvrouwen Nele en Wies hun gasten al gedurende 15 jaar in de watten.

Deze gerestaureerde schuur in de landelijke omgeving van Loppem biedt je een kamer met ontbijt of in half pension aan. Met een sprookjeswandeling, huifkartocht, ponyrit of heksenwandeling op het programma is Hof Ter Pierlapont een ideale locatie voor gezinnen en families om er even tussenuit te knijpen.

Knus en kindvriendelijk hoevehotel
Toen 15 jaar geleden 2 zussen van Nele het ouderlijke huis verlieten, kreeg zij het idee om thuis een B&B te starten. In 1994 verhuisde het hele project naar de compleet gerenoveerde schuur en zo groeide de droom geleidelijk aan uit tot een volwaardig hoevehotel te midden van de natuur. Niet alleen families zijn er welkom maar ook seminaries, bedrijfsreünies, workshops en zakenlunchen kunnen er plaatsvinden. Vermoeide fietsers en wandelaars kunnen er even uitrusten of zelfs blijven overnachten.

Herbronnen in de westhoek
Overal in dit vakantiehotel ontdekken we knusse zithoekjes met leuke zetels en tafels. “Iedereen moet zich hier thuis kunnen voelen” vertrouwt Nele ons toe. De nadruk ligt op rust en ontspanning. Zo zul je op de kamer geen TV terugvinden. Volledig herbronnen wordt hier weer mogelijk. Dorst lijden we ook niet want we kunnen te allen tijde drank naar keuze uit het rek nemen. Alles vindt er plaats in een ontspannen sfeer. Als we ’s avonds dineren in Hof Ter Pierlapont, hoeven we ons geen zorgen te maken over menukeuzes. Wies serveert haar gasten immers elke avond 1 menu. Niemand klaagt want iedereen geniet van Wies haar kookkunsten.

Kruidengeheimen en heksenweetjes
Heks Epona doet ons haar kruidengeheimen uit de doeken. We leren alles over de orthomoleculaire geneeskunde. Deze alternatieve geneeswijze baseert zich op het idee dat je een goede gezondheid kan behouden door je concentraties van voedingsstoffen zo optimaal mogelijk te houden. In Hof ter Pierlapont wordt er regelmatig een kruidenacademie georganiseerd waarbij Epona je alles bijbrengt over hoe je met de hulp van kruiden gezond oud kan worden. Wies bereidt steeds een hapje met een bepaald kruid die in de les door Epona werd gebruikt.

Onthaasten op eigen ritme
Ook ’s morgens laten we ons het ontbijt met onder andere de zelfgemaakte confituur en lekkere omelet smaken. Helemaal ontspannen keren we terug huiswaarts. Hof Ter Pierlapont staat bovenal voor onthaasten op eigen ritme en is een aanrader voor fervente fietsers en wandelaars. Via de midweekpakketten die Hof Ter Pierlapont aanbiedt, kun je er als fietser of wandelaar zelfs voordelig logeren tijdens de week. Dit hoevehotel zal echter ook families met kinderen erg bevallen. Vooral de gezelligheid en de gastvrijheid zorgen voor een fijn verblijf, kortom Hof Ter Pierlapont is een beetje thuiskomen.

Meer info vind je op : www.hofterpierlapont.be

Tips van Nele

Doen

Fietsroutes

  • Brugse Ommeland Noord 3: Volgens keuze van knooppunten 25 tot 65 km
  • Brugse Ommeland Kastelen Fietsroute: 47 km
  • De Zilleghemroute: 49.5 km
  • Bulskampveld Fietsroute: 43 km

Wandelroutes

  • Pierlapad: landelijk themapark met een interactief parcours
  • Sint-Maartenspad
  • Merkenveldpad

Eten en drinken

Tekst en foto’s : Sofie Vanrafelghem Bron: Reisreporter

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nog op zoek naar een kindvriendelijk en landelijk adresje in eigen Vlaanderen? Op nauwelijks 7 km van het centrum van Brugge ontdek je te midden van het groen het familiale hoevehotel Hof Ter Pierlapont.


Het hotel van gastvrouwen Nele en Wies richt zich vooral tot families met kinderen die naar hartenlust kunnen ravotten op het erf. In een gerestaureerde schuur uit 1850 werden negen ruime familiekamers ondergebracht. De kinderen overnachten in aparte slaapkamers met stapelbedden. 's Morgens geniet je in de grote eetzaal van een uitgebreid ontbijtbuffet met verse, zelfbereide hoeveproducten. Het is ook mogelijk te logeren in halfpension. De gastvrouw bereidt je dan elke avond een lekkere driegangenmaaltijd.

Voor kinderen is zo'n vakantie op de hoeve het einde. Ze vinden er een heerlijk speeldomein, kunnen er op het stro klauteren of met een oude tractor spelen. Onder begeleiding zijn ook tochtjes met een pony mogelijk. Of wat dacht je van een tochtje met de huifkar door de omgeving en het landelijke Merkemveld.

Kinderboerderij
Vlakbij wordt een kinderboerderij uitgebaat door de zus van Nele. Je kunt er met de kinderen de dieren voederen en knuffelen en ook boerengolf spelen. Tal van wandel- en fietsroutes passeren vlakbij het hotel dat aan het fietsnetwerk van het Brugse Ommeland Noord ligt.

In de buurt vind je ook het prachtige neogotische kasteel van Loppem met zijn fraaie kunstcollectie en prachtige tuinen met vijvers. Daar biedt ook een uitgestrekte doolhof veel vermaak. Ook het Tillegembos en het Beisbroek, met zijn sterrenwacht, zijn een bezoek waard. En natuurlijk sta je in minder dan een kwartiertje in Brugge of bij het Boudewijnpark.

In Hof Ter Pierlapont verblijf je voor 45 euro per persoon en per nacht. Halfpension 60 euro per persoon per nacht. Kinderen genieten van forse kortingen en er zijn ook diverse arrangementen, zoals een fiets- of wandelweekend. Reken op 75 euro voor een huifkartocht van een uur.

Hof Ter Pierlapont, Zeedijkwijk 23A, 8210 Loppem, tel. 050/82 21 67,
Hof Ter Pierlapont en Pierlapont

bron: Het Laatste Nieuws


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

'Voor elke kwaal een kruid'

16 JUNI 2008 


Hoevehotel Hof ter Pierlapont aan de Zeedijkweg in Loppem bestaat vijftien jaar. Binnenkort start Elza Seldeslachts, beter bekend als kruidenheks Epona, een kruidenacademie. 'Voor elke kwaal is er een kruid', leert de kruidenheks van de Pierlapont ons.

 

'Voor elke kwaal een kruid'

Heks Epona leert over kruiden in Hof ter Pierlapont. Michel Vanneuville © michel vanneuville


Onthaasting is geen loos begrip in het Hoevehotel Hof ter Pierlapont. 'Het platteland is in. Hier herontdekken mensen de natuur of maken ze een uitstapje naar Brugge of naar de kust. Mensen houden van de natuur', zeggen Nele Verhegge en Hedwige Carrette.